luni, 23 decembrie 2013

,,Primiti colindatori?’’

Veche de  peste doua milenii, sarbatoarea Craciunului este raspandita in intraga lume si astepata cu nerabdare an de an, desi modul in care este intampinata depinde de cultura fiecarui popor si sta in lumina timpului. Vremurile s-au tot schimbat, oamenii de asemeni, perceptia asupra sarbatorilor  tinandu-le isonul. 
Semnificatia religioasa a Craciunului este nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pamant sa ajute oamenii sa devina mai buni, mai credinciosi, mai ingaduitori. Aceasta sarbatoare semnifica nasterea, creatia si vesnicia Universului. La astfel de lucruri trebuie sa ne gandim acum, asteptand Nasterea Domnului, incornjurati aproape ostentativ de jingle bells si Santa Claus.
La sat, Craciunul mai are ceva din aerul de odinioara, cu miros de cozonaci abia scosi din cuptor, cu cete de copii colindand ulitele imbracati romaneste, vorbind si cantand pe limba noastra... 
Acesta este sipritul pe care elevii Scolii Gimnaziale Berchisesti  se incapataneaza sa-l pastreza si sa-l faca auzit oriunde si oricui isi apleaca urechea catre ei. De aceea, organizati si coordonati de doamna director, prof. Rachila Varvaroi, copiii nostri au sustinut programul artistic "Primiti colindatori?" la caminul Cultural din comuna Berchisesti, duminica, 22 decembrie 2013.
Grupul de colindatori al scolii noastre, coordonat de prof. Bogdan  Nistor si prof. Oana Tarnovan a sensibilizat publicul prezent cu autentice colinde din zona Berchisesti, obiceiurile de Anul Nou si Boboteaza au fost si ele aduse in scena de copiii indrumati de prof. Ionut Coca,  doamnele educatoare Senorica Padure si Elena Horga au coordonat desfasurarea dansurilor si jocurilor populare bucovinene, prescolarii au incantat cu obiceiuri de iarna, instruiti de doamna educatoare Gina Horga-Bulgariu, iar grupul de copii romi, instruiti de dl. Sorin Moldovan, a colindat  plin de emotie, transmitand, de asemeni, emotie tuturor.
Copiii au fost rasplatiti cu aplauze generoase, dar si dulciuri si multumiri pentru starea de spirit creata. 
Si pentru a incheia ziua asa cum se cuvine, grupul nostru de elevi a colindat Televiziunea Plus din Suceava, intr-o editie speciala a emisiunii Lumea satului, insotiti si sprijiniti de doamna primar al comunei Berchisesti, Violeta Taran.


joi, 19 decembrie 2013

DESCHIDE USA, CRESTINE!



         
Marti, 17 decembrie 2013, dupa incheierea orelor de curs, elevii clasei a VI-a A au imbracat costumul national impreuna cu diriginta lor, prof.Rosu Genoveva si au fost musafirii colegilor si prietenilor de la Scoala Valea Moldovei. In aceasta a doua activitate, Deschide usa,crestine! din cadrul parteneriatului dintre Scoala Gimnaziala Berchisesti si Scoala Gimnaziala Valea Moldovei, tema a fost chiar pastrarea traditiilor de Craciun si perpetuarea lor de catre elevii celor doua clase a VI-a implicate. Elevii–gazda, imbracati in alb si rosu, cu caciulite de Mos Craciun, impreuna cu diriginta,prof. Geaman Elena si bibliotecar, Geaman Lucian, au primit oaspetii cu paine si sare. A urmat apoi programul de colinde sustinut intai de elevii berchisesteni, apoi de gazde in fata cadrelor scolii.  Au fost momente de emotie, de traire sprituala. Ce frumoase sunt traditiile noastre din Bucovina! A urmat apoi, cum se obisnuieste, rasplata colindatorilor cu fructe si dulciuri pregatite de parinti. Iar cu totii, mari si mici, planuiesc deja urmatoarea intalnire, care sa fie cel putin la fel de reusita ca primele doua!



 

miercuri, 11 decembrie 2013

1 DECEMBRIE - ZIUA NATIONALA A ROMANIEI


Duminica 1 Decembrie 2013 la Caminul Cultural din comuna Berchisesti s-au desfasurat activitati  dedicate ,,Zilei Nationale a Romaniei’’, organizate de Scoala Gimnaziala Berchisesti in colaborare cu Primaria Comunei Berchisesti.

Activitatea a urmarit constientizarea elevilor cu privire la importanta zilei de 1 Decembrie in existenta noastra, sensibilizarea lor in pastrarea unitatii nationale.

S-a dovedit a fi o ocazie buna pentru a aminti tuturor cat de importanta este aceasta zi: in 1918 - a fost convocată la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).
D-na director al Scolii Gimnaziale Berchisesti, profesor Varvaroi Rachila, a organizat un spectacol artistic inchinat acestei zile, in care copiii au recitat poezii, au cantat cantece patriotice, au prezentat o sceneta si au dansat Hora Unirii.
Publicul s-a aratat a fi entuziasmat, rasplatindu-i pe copii cu aplauze binemeritate.







 

miercuri, 4 decembrie 2013

1 DECEMBRIE-ZIUA MONDIALA ANTI-SIDA

In cadrul proiectului "Impreuna pentru o lume mai buna", elevii  claselor a VII-a A si B de la Scoala Gimnaziala Berchisesti au participat la marcarea in scoala noastra a Zilei mondiale anti-SIDA. Coordonati de prof. de bilogie Sinorica Oanea, acestia au vizionat un material si cateva pliante despre aceasta boala si urmarile ei, fiind apoi impartiti in grupe si participand la rezolvarea de chestionare referitoare la HIV/SIDA. Fiecare elev din fiecare grupa a primit  cate o fundita ca simbol al luptei mondiale anti SIDA. Au fost apoi implicati in alcatuirea unor desene si mesaje menite sa atraga atentia asupra gravitatii si consecintelor bolii, iar la final eu aprins lumanari pozitionate in forma de fundita rosie.
Prin aceasta actiune s-a urmarit cresterea gradului de constientizare a elevilor cu privire la prevenirea infectarii cu virusul imunodeficientei umane, astfel incat acestia sa se implice in activitati si campanii de informare viitoare.