vineri, 14 octombrie 2016

ZIUA HOLOCAUSTULUI



9 octombrie este ziua in care comemoram la nivel national, incepand cu anul 2004, victimele Holocaustului. La Scoala Gimnaziala Berchisesti s-au desfasurat activitati dedicate acestei zile. Astfel, elevi ai clasei a VII-a B (Lucaci Lucian, Oanea Andrei, Oanea Andreea, Oanea Diana, Carnareasa Magda, Anton Pomohaci, Valean Claudiu si Maier Bogdan) si elevi ai clasei a VIII-a B (Birgovan Diana, Morosan Irina, Persic Ana, Lucaci Iuliana, Gramada Ramona, Birgovan Alexandra, Valean Gabriela, Paduraru Viorica si Ciuc Camelia), au constituit 2 echipe ce au pregatit, timp de o saptamana, materiale legate de semnificatia zilei; apoi, intr-o activitate comuna, au prezentat realizarile lor si au primit noi informatii de la prof.de istorie Rosu Genoveva-Mioara. S-au confruntat intr-un concurs ce a vizat termeni, date, evenimente, care a adus la final diplome fiecarui participant.
Prof. Rosu Genoveva Mioara

sâmbătă, 8 octombrie 2016

Schimb de grupuri de elevi la Școala Berchișești, în proiectul Erasmus+ Let Us Speak

 În perioada 3-7 octombrie 2016, Școala Gimnazială Berchișești a găzduit cel de-al treilea schimb de grupuri de elevi pe termen scurt din cadrul proiectului Erasmus+ Let Us Speak. Ne-au fost alături prietenii noștri din Republica Cehă, Turcia și Bulgaria, împreună cu care am petrecut o săptămâna de neuitat în tabăra de team-building de la Voroneț.

Ne-am întâmpinat oaspeții încă de duminică, 2 octombrie, iar de luni dimineață, după micul dejun, am început activitățile din program. Pentru ca a fost prima zi împreună, emoțiile nu au lipsit, însă jocurile de ice-breaking ne-au ajutat să le depășim destul de repede și să rupem barierele culturale și lingvistice de la început. După amiază, ne-am condus colegii într-o scurtă plimbare la mănăstirea Voroneț, unde  ni s-a explicat însemnătatea și unicitatea acesteia.


A doua zi de team-building camp a fost plină de activități. Am participat la numeroase jocuri de team-building, jocuri de energizare, de cooperare și comunicare.





Miercuri, jocurile de cooperare au deschis ziua, care a continuat, după prânz, cu mult așteptata excursie la Suceava. Am vizitat Cetatea de scaun a Sucevei, unde ghidul ne-a povestit fragmente interesante din istoria locului, iar apoi am avut timp și pentru o oră de cumpărături la un shopping center din oras. La întoarcere, după cină, am ascultat povestea audio realizată de elevii din România (activitatea a șaptea din proiect, numită Pass it Further- chain story) și am invitat colegii din Turcia să o continue.
Ziua de joi a fost spectaculoasă. Am pornit de dimineață spre Rarău, am admirat peisajul unic al locului învăluit în soarele timid de toamnă, iar apoi, urcând spre Pietrele Doamnei, să ne bucurăm deopotrivă de frumusețea muntelui și de prima zăpadă. Seara a fost de asemeni deosebită, deoarece ne-au fost alături doamna director și doamna primar, care au arătat oaspeților că bucovinenii sunt oameni buni, ospitalieri, inimoși.
Vineri a fost o altă zi plină, dar la fel de interesantă. De dimineață, după micul dejun, am plecat la un parc de aventuri din zona Gura Humorului, unde ne-am umplut de adrenalină escaladând traseele din copaci, experiență unică pentru majoritatea copiilor din tabără.



 După prânz, ne-am condus oaspeții la școală, unde am fost întâmpinați de conducerea școlii, copii, profesori și reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local. Le-am prezentat  clasele noastre,
colegii au pregătit un scurt program artistic, fiecare echipă de copii și-a prezentat țara, localitatea și școala,  iar doamna director și doamna primar au înmânat tuturor participanților diplome și certificate.


Întorși la pensiunea unde am fost cazați, am continuat jocurile din program, însă de această dată ele au fost jocuri de încheiere, care ne-au emoționat și ne-au determinat să ne exprimăm sentimentele. Lucru  care nu este deloc ușor în general, dar nu și acum. Cu toții am simțit nevoia să împărtășim, să oferim.
Și, așa cum s-a întâmplat în fiecare team-building camp de până acum, finalul a fost cu lacrimi, îmbrățișări, promisiuni...






ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI – 5 octombrie 2016

Miercuri, 5 octombrie 2016, cadrele didactice împreună cu elevii de la Şcoala Gimnazială Berchișești au sărbătorit Ziua Mondială a Educaţiei. Evenimentul ține să ne reamintească faptul că o educație de calitate reprezintă cheia unei reușite profesionale.
 Activitatea a avut ca scop evidenţierea rolului dascălilor și a bibliotecii în dezvoltarea noilor generaţii şi recunoaşterea meritelor acestora în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi. 


Momentele desfăşurării activităţilor: 
 Prezentarea pe scurt a istoricului acestei zile; 
Evidenţierea unor mari personalităţi ce şi-au pus amprenta asupra educaţiei în învăţământul românesc; 
 Marcarea evenimentului prin activitatea bibliotecii, intitulată-Toamna-anotimpul poeziei românești. Formarea deprinderii de a memora sau recita poezii;
Demonstrarea ideii că Toamna este regina tuturor anotimpurilor;
 Dezvoltarea sentimentelor de dragoste faţă de valorile naţionale şi faţă de carte;
 Dezvoltarea expresivităţii şi a simţului artistic prin abordarea creaţiei poeților români. 

 Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe. Aristotel 

Bibliotecar, Lupaescu Lacramioara