vineri, 6 martie 2015

Întâlnire managerială la Berchişeşti

Vineri, 6 martie 2015, şcoala noastră a fost gazdă primitoare  întâlnirii semestriale a managerilor de şcoli din zona Gura Humorului, având ca temă Dezvoltarea autonomiei instituţionale prin asumarea responsabilităţilor care decurg din descentralizarea curriculară, a resurselor umane şi financiare.
În cadrul reuniunii, doamna director prof. Rachila Varvaroi a susţinut un referat pe tema dată, antrenând în discutii oaspeţii prezenţi. 


De asemeni, şcoala noastră consideră că obiceiurile şi tradiţiile sunt parte importantă a culturii româneşti, sunt definitorii pentru români şi dau identitate acestora, iar noi nu ne dorim ca obiceiurile şi tradiţiile româneşti să reprezinte o sumă de valori perimate şi inactuale, deoarece de ele depinde valoarea noastră ca oameni şi bogăţia spirituală în oricare comunitate am trăi. Acestea ne însoţesc în evenimentele cruciale ale existenţei noastre, au rolul de a regla şi consolida relaţiile în comunitatea din care facem parte. Astfel, cu prilejul acestei întâlniri, am desfăşurat proiectul educaţional extracurricular Tradiţiile-zestrea poporului român.


Prin activităţile propuse în cadrul proiectului s-a urmărit cunoașterea și valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare în creații proprii ale copiilor, stimularea creativităţii,  cultivarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie, diversificarea activităţilor de timp liber ale copiilor, oferindu-le posibilitatea de a încerca sentimentul de admiraţie şi de respect faţă de valorile estetice din creaţia populară şi tradiţională românească.
Rolul cadrelor didactice este de a-i face pe copii să înveţe, să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile poporului în care s-au născut, să iubească meleagurile natale, portul românesc, dar şi sărbătorile care ne aduc în suflete atâta bucurie. 

În sprijinul desfășurării proiectului, atât preocuparea cadrelor didactice pentru conservarea și valorificarea patrimoniului tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, cât și realizarea unui schimb de experiență între cadre didactice și elevi au reprezentat căi de succes în promovarea și realizarea activităţilor :
Berchişeşti-vatră folclorică bucovineană (şezătoare-tradiţii şi continuitate), „Babele”(scenetă), Mărţişor-dar din suflet românesc (workshop lucrări practice), Tradiţii reflectate în pictură (workshop arte plastice).
Întâlnirea de la şcoala noastră s-a bucurat de prezenţa  managerilor de şcoli din zona noastră, a unor oaspeţi din cadrul ISJ Suceava, precum şi oficialităţi din Primăria Berchişeşti care, ca de fiecare data, ne-a fost alături şi ne-a sprijinit.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu