vineri, 25 ianuarie 2019

UNIRE-N CUGET ȘI-N SIMȚIRI


  
În 2019 se împlinesc 160 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, unul dintre cele mai mari evenimente ce a avut loc în istoria neamului românesc, unire ce s-a înfăptuit sub conducerea lui ALEXANDRU IOAN CUZA la 24 IANUARIE 1859. Deşi a domnit doar 7 ani, realizările sale au fost semnificative, urmărind să ducă la îndeplinire programul unionist exprimat în adunările ad-hoc, iar reformele sale au contribuit la modernizarea ţării. Cele mai importante măsuri au fost: în 1863, Legea secularizării averilor mănăstireşti închinate (trecerea în proprietatea statului a averilor mănăstirilor închinate); în mai 1864, Legea electorală menţine votul cenzitar, cu un cens mai scăzut, ceea ce duce la creşterea numărului de alegători; în mai 1864, Statutul Dezvoltător al Convenţiei de la Paris care are rol de constituţie; în august 1864, Legea agrară, împroprietărirea ţăranilor cu loturi în folosinţă, în funcţie de numărul de vite, cu răscumpărare în 15 ani; în noiembrie 1864, Legea instrucţiunii prin care învăţământul primar devine gratuit şi obligatoriu; în decembrie 1864, Codul Civil prin care se modernizează sistemul juridic. 
Elevii trebuie să cinstească şi să fie mândri de pagina de istorie a poporului român, pagină scrisă de Alexandru Ioan Cuza. Prin activitățile proiectului, s-a urmărit ca elevii să cunoască importanţa istorică a zilei de 24 ianuarie, să-şi stimuleze creativitatea prin transpunerea în desen, pictură, colaje a marelui eveniment, să participe cu interes la activităţile propuse. 
 Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Dumitru Almaş,  fac parte dintre  poeţii şi scriitorii români care au închinat numeroase pagini acestui mare eveniment: UNIREA. 
,,Cât or fi români pe lume
  Cât va fi pe cer un soare
  A lui Cuza mare nume
  Să fiţi siguri că nu moare.”
 (Vasile Alecsandri)
Elevii, coordonați de înv. Nutu Daniela, înv. Nuțu Marcel, prof. Roșu Genoveva și bibliotecar Lupaescu Lăcrămioara, au realizat activitatea ,,Unirea și literatura” (citirea unor lecturi care prezintă aspecte inspirate de marele eveniment: ,,Moş Ion Roată şi Vodă Cuza” de Ion Creangă; ,,Moş Ion Roată şi Unirea” de Ion Creangă, creaţii proprii, ,,Hora Unirii” de V.Alecsandri, ,,Unirea“ de Virgil Carianopol, ,,Toţi românii cântă Hora Unirii" de Dumitru Almaş  etc; ,,Unirea văzută prin ochi de copil” realizarea unor creaţii plastice inspirate de evenimentele şi imaginile prezentate; concurs: joc de rol „Ocaua lui Cuza”; citate despre Alexandru Ioan Cuza.
                                                                                                                              Prof.Roșu Genoveva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu