joi, 31 ianuarie 2019

Săptămâna nonviolenței


   
  În cadrul Săptămânii Nonviolenței, elevii școlii noastre au desfășurat activități centrate pe consiliere de grup, dezbateri, mese rotunde, în cadrul proiectului Violența nu este soluția! Acesta și-a propus realizarea unui mediu favorabil dezvoltării unor comportamente paşnice în rândul elevilor printr-un management eficient al conflictelor şi implicarea diriginților şi a părinţilor în crearea unor contexte de învăţare adecvate comportamentului civilizat.

            Proiectul a debutat cu activitatea Analiza fenomenelor de violență din școală, în cadrul căreia coordonatorul proiectului, doamna director Loredana Dura, a prezentat proiectul Comisiei de disciplină (care are rol şi de prevenire şi combatere a violenţei şcolare), reprezentanților părinților, precum şi Consiliului elevilor. Au fost, de asemenea, distribuite chestionare elevilor și întocmit un raport asupra fenomenelor de violență din școală.

            A avut loc Informarea părinţilor elevilor şcolii cu privire la fenomenele de violenţă, prilej cu care diriginţii au prezentat materiale informative şi au dezbătut problematica violenţei şcolare alături de părinţi. Părinţii au fost antrenaţi în oferirea de soluţii pentru combaterea fenomenului.

            În cadrul activității Credința, cultura și arta – alternative ale violenței, elevii au realizat materiale (desene, grafică pe calculator, fotografii, filmuleţe scurte, compuneri, eseuri, pliante, spoturi) având ca temă violenţa în şcoală. Preotul comunității a fost invitat să prezinte, din perspectivă religioasă, efectele negative ale violenței verbale și fizice și să exemplifice puterea iubirii aproapelui, a iertării și toleranței. Agentul de poliție a dezbătut, împreună cu elevii, problema violenței, efectele încălcării legilor și regulamentelor.

            Pentru a discuta despre Capcanele Violenţei, au fost susținute lecţii în cadrul orelor de dirigenție, având ca temă „Violenţa şcolară”.

            Cu scopul îmbunătăţirii comunicării elev-elev, profesor-elev, pentru crearea unui climat şi a unor relaţii pozitive cu clasele de elevi şi de asemenea pentru stabilirea de comun acord a unor măsuri de mediere a conflictelor au fost create Bănci ale prieteniei, locul unde se vor media și rezolva conflictele apărute la nivelul colectivelor.

            Ziua cuvintelor magice a fost o altă activitate din cadrul proiectului, în care elevii și-au  adresat mesaje de apreciere, iertare, propuneri de activități comune folosind „cuvintele magice”. Mesajele au fost scrise pe foi de flip-chart și expuse pe partea interioară a ușii clasei.

            Activitatea Stop violenței! s-a realizat în parteneriat cu Fundația Te Aud România și a fost coordonată de d-na psiholog Ella Ștefănescu. Jocurile interactive, povestile educative, dialogul au adus în prim plan relațiile interumane, modalități de reducere a fenomenului violenței, mijloace de coeziune a grupului, comportamentul față de cei agresivi.

    
        Competițiile sportive – modalități de întărire a coeziunii de grup și Carta antiviolență au fost alte două activități care au vizat diminuarea fenomenelor de violență prin oferirea de altenative și sensibilizarea elevilor referitor la acest subiect.



            Prin desfășurarea acestui proiect, am urmărit implicarea mai activă a  elevilor și părinților în acțiuni de combatere a violenței in mediul școlar, diminuarea fenomenului violenței și cultivarea respectului și a toleranței, elemente cheie în formarea educației copiilor.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu