vineri, 29 noiembrie 2013

1 DECEMBRIE – ZIUA NATIONALA A ROMANIEI –95 de ani de la Marea Unire             
Dreptul popoarelor la autoguvernare a triumfat la sfarsitul primului razboi mondial, si asta a servit cauzelor romanilor care traiau in imperiile tarist si austro-ungar. Colapsul sistemului tarist si recunoasterea de catre guvernul sovietic a dreptului la autoguvernare permis romanilor din Basarabia sa-si exprime prin vot in cadrul organului national reprezentativ - Parlamentul tarii, care s-a convocat la Chisinau, vointa lor de a se uni cu Romania (27 martie-9 aprilie 1918). Caderea monarhiei habsburgice in toamna lui 1918 a facut posibila, pentru natiunile aflate sub opresiunea austro-ungara, emanciparea acestora. La 15-28 noiembrie 1918, Consiliul National din Bucovina a votat la Cernauti unirea acelei provincii cu Romania. Adunarea nationala din Transilvania, convocata la Alba Iulia la18 noiembrie-1 decembrie 1918, a votat, in prezenta a peste 100.000 de delegati, unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania. Astfel ca, in ianuarie 1918, cand s-a inaugurat la Paris Conferinta de pace, unirea tuturor romanilor intr-un singur stat era un fapt pe deplin realizat.Tratatele de pace internationale din 1919-1920, semnate la Neuilly, Saint Germain, Trianon si Paris, stabileau noile realitati europene si sanctionau, de asemenea, unirea provinciilor care erau locuite de romani intr-un singur stat (295.042 km.p, cu o populatie de 15,5 milioane).
          
   In cinstea zilei nationale , elevii din clasele a V-a A, a VI-a A si B, a VII-a A si a VIII–a B, indrumati de prof. Rosu Genoveva, au realizat la orele de istorie proiecte, referate, iar la cele de educatie plastica, lucrari expuse in final pe panouri.
              Dar cea mai importanta activitate a fost cea din 28 noiembrie, cand in multe localitati sucevene s-a sarbatorit  Ziua Bucovinei. Astfel, clasa a VI-a A de la Berchisesti, condusa de diriginte Rosu Genoveva, a asteptat cu mare drag oaspetii de la Scoala Valea Moldovei, elevii clasei a VI-a B, insotiti de diriginte Geaman Elena si bibliotecarul scolii, Geaman Lucian. Imbracati in costume nationale, purtand drapele in maini, acestia au impresionat gazdele . Profesorii au precizat semnificatia Zilei Nationale, dupa care a urmat programul artistic, constand in poezii si cantece dedicate Unirii . A fost cu adevarat un moment de sarbatoare, de emotie, de respect pentru istoria patriei, pentru inaintasii nostrii. Cu totii s-au prins apoi in hora , avand ca fond muzical melodia interpretata la trompeta de unul din elevii de la Valea Moldovei. S-au impartit diplome, bratari tricolore confectionate cu drag de elevii berchisesteni. De remarcat faptul ca toti cei prezenti au purtat ecusoane tricolore, iar unele mame ale elevilor de la Berchisesti au dorit sa pregateasca pentru toti, dulciuri pe care elevii le-au savurat cu mare pofta.
           
A fost doar prima intalnire dintr-un parteneriat ce se va desfasura pe durata a 3 ani scolari. In decembrie, elevii clasei a VI-a A de la Berchisesti vor merge sa-i colinde pe colegii de la Valea Moldovei.


prof. Genoveva Rosu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu