luni, 23 decembrie 2013

,,Primiti colindatori?’’

Veche de  peste doua milenii, sarbatoarea Craciunului este raspandita in intraga lume si astepata cu nerabdare an de an, desi modul in care este intampinata depinde de cultura fiecarui popor si sta in lumina timpului. Vremurile s-au tot schimbat, oamenii de asemeni, perceptia asupra sarbatorilor  tinandu-le isonul. 
Semnificatia religioasa a Craciunului este nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pamant sa ajute oamenii sa devina mai buni, mai credinciosi, mai ingaduitori. Aceasta sarbatoare semnifica nasterea, creatia si vesnicia Universului. La astfel de lucruri trebuie sa ne gandim acum, asteptand Nasterea Domnului, incornjurati aproape ostentativ de jingle bells si Santa Claus.
La sat, Craciunul mai are ceva din aerul de odinioara, cu miros de cozonaci abia scosi din cuptor, cu cete de copii colindand ulitele imbracati romaneste, vorbind si cantand pe limba noastra... 
Acesta este sipritul pe care elevii Scolii Gimnaziale Berchisesti  se incapataneaza sa-l pastreza si sa-l faca auzit oriunde si oricui isi apleaca urechea catre ei. De aceea, organizati si coordonati de doamna director, prof. Rachila Varvaroi, copiii nostri au sustinut programul artistic "Primiti colindatori?" la caminul Cultural din comuna Berchisesti, duminica, 22 decembrie 2013.
Grupul de colindatori al scolii noastre, coordonat de prof. Bogdan  Nistor si prof. Oana Tarnovan a sensibilizat publicul prezent cu autentice colinde din zona Berchisesti, obiceiurile de Anul Nou si Boboteaza au fost si ele aduse in scena de copiii indrumati de prof. Ionut Coca,  doamnele educatoare Senorica Padure si Elena Horga au coordonat desfasurarea dansurilor si jocurilor populare bucovinene, prescolarii au incantat cu obiceiuri de iarna, instruiti de doamna educatoare Gina Horga-Bulgariu, iar grupul de copii romi, instruiti de dl. Sorin Moldovan, a colindat  plin de emotie, transmitand, de asemeni, emotie tuturor.
Copiii au fost rasplatiti cu aplauze generoase, dar si dulciuri si multumiri pentru starea de spirit creata. 
Si pentru a incheia ziua asa cum se cuvine, grupul nostru de elevi a colindat Televiziunea Plus din Suceava, intr-o editie speciala a emisiunii Lumea satului, insotiti si sprijiniti de doamna primar al comunei Berchisesti, Violeta Taran.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu