marți, 13 octombrie 2015

Proiect Erasmus+ LET US SPEAK

In perioada 2015-2017, Scoala Gimnaziala Berchisesti este partenera in cadrul proiectului Erasmus+ Let Us Speak, proiect de parteneriat strategic intre scoli cofinantat de Comisia Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.
Capacitatea de a vorbi limba engleza este unul din factorii principali care influenteaza fundamental implinirea si satisfactia in viata profesionala, dar si personala. Proiectul Let Us Speak (L.U.S.) reflecta aceasta necesitate si isi propune sa ofere elevilor abilitatile indispensabile pentru a-si creiona viitorul si a reusi pe piata muncii.
            Proiectul a ales sa dezvolte nivelul de limba al elevilor, aceasta fiind una din prioritatile principale ale Uniunii Europene. In majoritatea scolilor nu exista contact direct al elevilor cu limba engleza reala, iar lipsa vorbitorilor nativi de limba engleza este acut resimtita in domeniul educatiei. Prin acest proiect ne propunem sa demonstram faptul ca, prin conversatii regulate cu parteneri din alta tara si deruland anumite activitati, pot fi dezvoltate competentele de vorbire si comunicare, poate fi stimulata o atitudine pozitiva fata de invatarea pe tot parcursul vietii si se poate resimti in mod real efectul acestor activitati.
            Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta competentele de comunicare in limba engleza ale elevilor din ciclul gimnazial si de a indeparta frica, teama de a vorbi. Pentru acest lucru, ne-am propus sa cream o noua metoda de comunicare, “Progressive Speaking and Communicative Method”-PSCM (Vorbire si comunicare progresiva), care va conduce la invatarea motivata si interesanta.
 S-a constatat ca, in scolile din tarile implicate in proiect nu exista teste standardizate de evaluare a competentelor de vorbire, astfel impunandu-se nevoia unui astfel de sistem de evaluare unificat, in concondanta cu Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi. Vom crea un set de 20 de teste de speaking de nivel A2 care vor imbunatati metodologia de evaluare si testare a nivelului de competente de vorbire.
            De asemeni, vom pregati o colectie de jocuri de team-building, verificate si testate cu ajutorul elevilor nostri, jocuri care au rolul de a-i face pe copii sa comunice fara teama, in situatii ludice.
 La nivel curricular, vom aborda o serie de activitati de invatare integrata (metoda CLIL).
            Proiectul are o durata de doi ani si implica scoli din patru tari partenere: Cehia (coordonator proiect), Romania, Turcia si Bulgaria, care vor lua parte la activitati variate: video-conferinte lunare intre perechi de elevi din tari diferite care vor discuta pe teme date; crearea de video-carduri pentru partenerii de comunicare; crearea unei povesti audio in lant; producerea, editarea si prezentarea unei stiri TV, dupa ce, in prealabil, au vizitat o statie TV locala si au asistat la crearea stirilor; pregatirea unei carti de bucate video; jocuri de Geo-caching; evenimente de public speaking; etape de team-building (in cadrul mobilitatilor): jocuri comunicative, problem-solving, jocuri de cooperare si jocuri de creativitate.
            Profesorii din echipele de proiect vor participa, timp de o saptamana,  la doua seminare de formare despre metoda CLIL si despre evaluarea competentelor de vorbire, necesare realizarii celor doua rezultate/produse intelectuale: Assessment Guide of Speaking (ghid pentru dezvoltarea competentelor de speaking) si The Book of Speaking Tests (colectie de 20 de teste de speaking).
            In fiecare tara partenera vor exista evenimente de multiplicare, in care vor fi diseminate rezultatele proiectului. De asemeni, mediul online va folosi ca o importanta platforma de diseminare, prin cele patru canale pe care le vom folosi in acest scop: website, facebook, e-Twinning, youtube.


            Consideram ca proiectul nostru va ajuta elevii sa-si imbunatateasca cunostintele, sa le impartaseasca si altor colegi, sa colaboreze in vederea promovarii activitatilor de invatare reciproca si a schimburilor de experianta la nivel european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu