marți, 30 martie 2010

PROIECTUL "CETATEANUL"

,,Proiectul Cetateanul '' este partea practica a unui curs de perfectionare pentru disciplina Cultura Civica ,

urmat de prof. Rosu Genoveva si care va avea ca finalitate- realizarea de catre elevii clasei a VII-a A/B, prin cooperare la nivelul clasei, a unui portofoliu, ce include solutia pe care o propun ei pentru o problema a comunitatii ce tine de o politica publica. Prezentarea portofoliului se va realiza de catre elevi, in fata unui juriu, in data de 5 iunie la MALL-Suceava,de fata fiind si celelate 59 de echipe din judet .

Proiectul este o metoda inovativa de predare a educatiei civice la clasa aVII-a, recomandata de METCS ,promovata in Romania de Institutul Intercultural Timisoara in cadrul Retelei Internationale Civitas, initiata si coordonata de Center for Civic Education, SUA.

Director, prof.Rosu Genoveva Mioara

UN NOU SUCCES LA HANDBAL

In perioada 19-21 martie 2010 a avut loc Olimpiada nationala a sportului scolar -Handbal- faza de zona la invatamant gimnazial, pentru mediul rural , la Tirgu Neamt. Reprezentanta judetului Suceava, echipa Scolii cu clasele I-VIII Berchisesti, pregatita de prof.Cojoc Dacian,s-a clasat pe locul al II-lea.

duminică, 28 martie 2010

OUR SCHOOL

. The old school building is a long,typical Austrian building and somehow wrapped in a bitter nostalgia.The old school has no name.You can still decipher the school year because of the cracks in the walls.

The Current director/principal of the school of Berchisesti,Mrs. Rosu Genoveva is a part of many headmasters including names as Minodora Ciotina,Daniil Oniga,Ileana Dohanici,Elena Halauca,Viorel Zamfir,Dumitru Jitar,Gheorghe Sasu,Gabriela Cojocaru or Maria Stanica.

Berchisesti school has eight classrooms,an office for the principal and an office for teachers.

There is a physics and chemistry lab where a class teacher is Mrs. Oanea Georgeta,a biology laboratory headed by Ms. Cucu Elena-Anghelina.

The school library is under Mrs. Maria Stanica ‘s direction/administration.

Children begin their primary activity at eight o’clock and the secondary schools begin their work at twelve o’clock and there are on average 15-24 students in a class.

Our school organizes festivals and artistic events such as March 8th or the end of school year . One of the competitions is “Berchisesti Autumn”,where there are selected the largest or the smallest fruit or vegetables.

The priest organizes celebrations at every special occasion.

Mrs. Otilia Corniciuc has developed a small Halloween party and Mrs. Gabriela Cojocaru performed every year on Francophony.

MATERIAL REALIZAT DE COCA ANA, clasa a VIII-a B

sâmbătă, 27 martie 2010

EARTH HOUR

Ora Pamantului, (Earth Hour) , este o miscare globala de constietizare asupra problemelor climaterice existente in acest moment.

In fiecare an, in ultima Sambata din Martie, pentru o ora, oamenii sunt indemnati sa stinga lumina. De ce? Pentru a arata ca le pasa de natura. In aceasta ora consumul de energie scade si implicit cantitatea de CO2 emisa in atmosfera. Dar nu aceasta e ideea, ci incercarea de a face tot mai multi oameni constienti de problemele cauzate de poluare si incercarea de a ii face mai eficienti din punct de vedere energetic pe tot parcursul anului.

Asadar, astazi, 27 martie, intre orele 20.30 si 21.30, STINGETI LUMINA ! Si lasati Pamantul sa respire !

vineri, 26 martie 2010

"Lună" într-o săptămână

Astazi, elevii de gimnaziu ai scolii noastre au participat la realizarea curateniei de primavara in localitatea Berchisesti. Actiunea face parte din cadrul Programului "Pastele in Bucovina", initiat si coordonat de Consiliul Judetean Suceava in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Judetului Suceava. Scopul actiunii este pastrarea ambientului si a mediului inconjurator curat, sub sloganele : "Nepasarea costa mai mult decat implicarea" si "Impreuna pentru un ambient placut si un mediu curat". Elevii, insotiti de diriginti si de doamna director, s-au constituit in echipaje si au "impanzit" satul, ajutati fiind de Primaria Berchisesti, care a oferit suport in aceasta actiune. Activitatile de astazi au constat in igienizarea si ecologizarea spatiilor verzi, adunarea si depozitarea gunoaielor, deseurilor in spatii amenajate. Campania va continua si saptamana viitoare cu alte actiuni de educatie ecologica. Iata si cateva imagini de astazi :

joi, 18 martie 2010

PARTENERIAT EDUCATIONAL

Marti, 9 martie , scoala noastra a primit vizita unui grup de elevi de clasa aVII-a de la Centrul Scolar “Sfantul Andrei” Gura Humorului, vizita din cadrul unui parteneriat derulat intre Scoala Berchisesti si Centrul Scolar.

Parteneriatul are ca scop derularea unor activitati educative comune, in vederea integrarii copilului cu dizabilitati in comunitate si cresterea gradului de toleranta a copiilor din invatamantul de masa fata de copiii cu dizabilitati.

Pentru aceasta activitate, elevii clasei a VIII-a B, coordonati de prof. Oanea Georgeta, au confectionat martisoare si felicitari pentru a-si intampina oaspetii. La randul lor, copiii de la “Sfantul Andrei” , avandu-le alaturi pe prof.Maria Camilar si instructor de educatie Elena Horvat, au sustinut un program artistic dedicat zilei de 8 Martie, cu poezii, cantece, dansuri si o frumoasa sceneta.De asemeni, acestia au prezentat lucrarile practice cu care vor pleca, nu peste mult timp, in Franta. La final, s-au impartit felicitari si martisoare (confectionate manual), iar elevii au primit sfintisori si mere.

Aceasta intalnire a oferit prilejul ca elevii celor doua scoli sa se cunoasca mai bine, sa socializeze, sa lege prietenii .

Iata cateva imagini din timpul pregatirii elevilor nostri, precum si din timpul desfasurarii spectacolului:

Parteneriat educational -imagini

duminică, 14 martie 2010

CAMPIOANE LA HANDBAL

Echipa de handbal feminin a scolii noastre a castigat faza rurala la gimnaziu din cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar. La competitie au participat echipele : Scoala Berchisesti, Scoala Hartop, Scoala Zamostea, Scoala Todiresti, Scoala Straja, Scoala Vama. Inca din faza grupelor, echipa noastra s-a impus detasat in fata competitoarelor, inregistrandu-se urmatoarele rezultate :

  • Scoala Berchisesti - Scoala Vama 18-1 ;
  • Scoala Hartop - Scoala Zamostea 10-12 ;
  • Scoala Todiresti - Scoala Berchisesti 0-13;
  • Scoala Straja - Scoala Hartop 12-12;
  • Scoala Todiresti - Scoala Vama 5-5 ;
  • Scoala Straja - Scoala Zamostea 2-14 . In finala mica s-au intalnit echipele scolilor Todiresti si Hartop, aceasta din urma impunandu-se cu scorul de 6-1. Finala s-a disputat intre echipele scolilor Berchisesti si Zamostea, fetele noastre invingand cu scorul de 14-4. Echipa Scolii Berchisesti este antrenata de prof. Dacian Cojoc si are in componenta urmatoarele eleve : Corina Pomohaci,Valerica Morosan,Vasilica Patras, Anamaria Coca, Mihaela Tolos, Irina Buga, Iulia Timpau, Ana-Maria Antonesi, Adriana Buga, Georgiana Antonese, Ada Horga, Iulia Antonesi. Felicitari, fetelor, si mult succes in continuare !

LONDON

EXETER

BRITISH INSTITUTIONS, LANGUAGE AND CULTURE

In perioada 14-27 februarie 2010 am beneficiat de un grant Comenius in vederea participarii la un curs de formare continua (Lifelong Learning Programme).Cursul pentru care am optat, British Institutions, Language and Culture, a fost organizat de International Projects Centre din Exeter, Marea Britanie, institutie acreditata de British Council. IPC a organizat acest curs pentru profesorii de limba engleză care doresc sa-şi aprofundeze cunoştinţele despre cultura britanică, focalizându-se pe patru mari direcţii : presă, sistemul judiciar, sistemul educaţional şi sistemul politic.
Activitatea de formare a constat în 32,5 ore de pregătire în sala de curs, 2,5 ore de pregătire si cercetare individuală, 2,5 ore de vizită la Curtea de Justiţie din Exeter, 15 ore de excursii cultural-istorice , încheindu-se cu o vizită de o zi în Londra, vizită care a culminat cu o seară la teatru.
Cele doua saptamani petrecute in aceasta mobilitate s-au desfasurat dupa un program bine structurat, astfel :
Duminica, 14 februarie :
-calatorie catre Exeter ( din London )
Luni, 15 februarie :
-AM - 9.15-Prezentarea IPC si a programului cursului
-PM-13.00-Institutia Bisericii
Intalnire cu ghidul IPC pentru turul orasului
Marti, 16 februarie :
AM-9.15- Sesiune lingvistica(PLD)
PM-13.00-Media in Marea Britanie
Miercuri, 17 februarie :
AM-9.15-Institutii formale si informale-Suveranitate si Politica 1
PM-13.00-Excursie in Dartmoor
Joi, 18 februarie ;
AM-PLD
PM-Introducere in Sistemul judiciar
Vineri, 19 februarie :
AM-PLD
PM- Colectare de informatii pentru prezentarea de marti
Sambata, 20 februarie :
AM-8.30 -Excursie de o zi in Cornwall (Castelul Tintagel)
Duminica, 21 februarie :
Zi libera
Luni, 22 februarie :
AM- PLD
PM-Institutii formale si informale-Suveranitate si politica 2
Marti, 23 februarie :
AM-Sistemul educational britanic&Comenius ; Pregatire pentru prezentare
PM-Prezentari
Miercuri, 24 februarie :
AM-Vizita la Curtea de Justitie
PM-Activitati bazate pe vizita la Curtea de justitie
Joi, 25 februarie :
AM-PLD
PM-Festivitate de incheiere ; certificate
Vineri, 26 februarie :
Plecare catre Londra ;
Vizitarea orasului (obiective turistice) ;
Seara la teatru.
Întreaga activitate s-a centrat pe nevoile reale ale participanţilor, organizatorii fiind neîncetat interesaţi de problemele şi neclarităţile pe care le-au întâmpinat sau le-ar fi putut întâmpina cursanţii.