miercuri, 19 decembrie 2012

NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI



              În  29 noiembrie 2012, elevii clasei a V-a B împreună cu diriginta clasei prof. Doroftei Elena Anghelina au avut  invitaţi elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale Berchişeşti, la activitatea „Noaptea Sfântului Andrei”. Invitaţii au adus ca dar de casă nouă (ne-am mutat în noua clasă la începutul anului şcolar) un căţel de usturoi de pe la noi.

            Participanţii au aflat multe lucruri noi despre obiceiurile şi tradiţiile din noaptea premergătoare zilei de Sf. Andrei din scenetele („Păzitul usturoiului”, „Bocetul Andreiului”, „Turta lui Andrei”) prezentate de elevii clasei a V-a B care au fost  îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale.

            Activitatea a avut drept scop înţelegerea de către elevi a importanţei cunoaşterii şi păstrării obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti. Obiceiurile şi tradiţiile din noaptea Sf. Andrei ne demonstrează că strămoşii noştri precreştini au fost geto-dacii. Ei sărbătoreau după calendarul dacic pe zeul Lup. Creştinarea poporului locuitor pe aceste meleaguri a fost făcută de Sf. Andrei şi din această cauză i se mai spune acestuia şi Sfântul Lupilor. Sărbătoarea creştină a Sfântului Apostol Andrei se suprapune pe vechea sărbătoare precreştină.

            Din filmuleţul prezentat invitaţii au aflat multe lucruri despre Sf. Andrei şi importanţa acestuia pentru poporul român.

            Şi cum ziua de 1 Decembrie nu era departe organizatorii le-au amintit invitaţilor importanţa acestei zile.

Prof. Elena-Anghelina Doroftei


           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu