vineri, 24 ianuarie 2014

24 Ianuarie - 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane



Aceasta zi importanta pentru istoria noastra a fost marcata cu solemnitate, in intreaga tara, indoliata in urma tragicului accident aviatic din 20 ianuarie.

        Prof. Rosu Genoveva a desfasurat  o   activitate ampla, adaptata nivelului elevilor, disciplinelor istorie, cultura civica, educatie plastica, optional ,,Elemente de istorie locala”, dar si la dirigintie, respectand totodata si programa scolara. Ca timp , activitatea a cuprins intreaga saptamana , 20-24 ianuarie 2014.  A vizat  toti elevii claselor V-VIII. Astfel, clasele a V-a A, a VIA, a VI-a B au realizat la Ed.plastica desene pe tema unirii; la cultura civica, clasele a VII-a A si B, s-a discutat despre legi, drepturi, constitutii  in societatea moderna, la Optional ,,Elemente de istorie locala‘’ clasele a VIII-a A si B, despre Berchisesti si unirea din 1859; la dirigintie, elevii au descoperit prin jocuri informatii despre unire, din surse date. La istorie, elevii claselor a VII-a A  si B s-au intrecut pe grupe, pe tema unirii. La cl.VI –VIII, unii elevi au intocmit referate si proiecte, care au fost prezentate in fata colegilor. La final, desenele au fost expuse in hol.

     Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii din 1859, este o personalitate istorica indragita de elevi, despre care ei studiaza nu doar in lectiile de istorie, ci si la limba si literatura romana, in clasele primare. A fost ales la 5 ianuarie 1859 la Iasi, apoi la 24 ianuarie la Bucuresti, infaptuindu-se astfel unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Devenit domnitor, Cuza a dus o sustinută activitate politică ;i diplomatică pentru recunoasterea unirii Moldovei si Tării Românesti de către Puterea suzerană si Puterile Garante si apoi pentru desăvârsirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unitătii constitutionale si administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova si Tara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România si formând statul român modern, cu capitala la Bucuresti, cu o singură adunare si un singur guvern. Cuza initiază importante reforme interne: secularizarea averilor mânăstiresti (1863), reforma agrară (1864), reforma învătământului (1864), reforma justitiei (1864) s.a., care au fixat un cadru modern de dezvoltare al tării. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coalitie a partidelor vremii, denumită si Monstruoasa Coalitie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reactionat astfel fată de manifestările autoritare ale domnitorului.



Prof.Rosu Genoveva


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu